Themabijeenkomst: donderdag 14 november 2024.
Deze dag komen we in de ochtend samen met alle fondscoördinatoren voor een algemene ledenvergadering.
In de middag organiseren we een themabijeenkomst. Dan zijn ook andere betrokkenen bij regionale achterstandsfondsen welkom.
Het thema van de bijeenkomst wordt: Geldzorgen bespreekbaar maken in de huisartsenpraktijk.
Programma
Tijdens deze themabijeenkomst leer je hoe je geldzorgen in de huisartsenpraktijk bespreekbaar kunt maken. We delen kennis vanuit verschillende perspectieven en er is ruimte om je vragen te stellen.
Je bent welkom om 13.00 uur, het programma start om 13.30 uur. Er is een korte pauze en we sluiten rond 16.30 uur af met een netwerkborrel. Aan bod komen de volgende onderwerpen:
- Uit de praktijk: geldzorgen bespreekbaar maken
- Hoe werkt schuldhulpverlening in Nederland?
- Oplossingen: Schuldhulpmaatje
Uit de praktijk: geldzorgen bespreekbaar maken, met Emina Alp en Feia Hemke
Emina Alp zet haar eigen ervaringen in, om anderen te kunnen helpen. Ze is ervaringsdeskundige bij de Armoedecoalitie. Ze vertelt hoe armoede invloed had op haar leven en haar gezondheid. Haar geldzorgen werden niet direct herkend als onderliggende oorzaak van haar klachten. Nu maakt ze een verschil door haar ervaringen te delen.
Feia Hemke is huisarts in de Utrechtse wijk Overvecht. Daarnaast is ze onderzoeker bij Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen. Zij doet onderzoek naar de invloed van stress op gezondheid. Armoede en geldzorgen zijn een van de belangrijkste oorzaken van stress. Op dit moment doet Feia actiegericht onderzoek: ‘Wijk (z)onder stress’.
Samen delen ze hun ervaringen odver het bespreekbaar maken van geldzorgen en de gevolgen van stress. Hoe kun je als huisarts signalen herkennen en handelen?
Hoe werkt schuldhulpverlening in Nederland? Met Anna Custers
Anna Custers is lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de aanpak van schulden. Wat werkt wel, maar juist ook: wat werkt niet. Eén ding is alvast zeker: er is niet één simpele knop om aan te draaien.
Tijdens de bijeenkomst deelt ze de feiten en cijfers over armoede in Nederland en geeft ze voorbeelden van interventies die succesvol zijn. Om zo de vraag te beantwoorden: wat kun je als huisarts doen?
Oplossingen: Schuldhulpmaatje
Schuldhulpmaatje is een voorbeeld van een pilotproject ‘Samen Duurzaam Helpen’ dat het Achterstandsfonds Hollands-Midden, Amstelland en Haarlemmermeer (HMAH) ondersteunt. Hierin zijn zorg- en welzijnsorganisaties nauw betrokken bij de hulpverlening aan mensen met geldzorgen.
De aanpak van Schuldhulpmaatje in Leiden is uniek omdat de huisartsen er bij zijn betrokken. De aanpak is erop gericht om mensen met financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken. Dat voorkomt dat schulden en gezondheidsklachten onnodig oplopen.
Via Schuldhulpmaatje krijgen huisartsen handvatten om geldzorgen te signaleren en hoe mensen door te verwijzen naar hulp. Tijdens de bijeenkomst delen de mensen van Schuldhulpmaatje hun kennis en ervaringen uit de praktijk.
Peter Rijsdijk, directeur van Vereniging SchuldHulpMaatje en Angela de Jong, directeur van Stichting Voor Elkaar Leiden, vertellen hoe het project werk en wat het tot een succes maakt.
Vragen
Heb je een vraag? We horen graag van je via info@achterstandsfondsen.nl
14 november: themabijeenkomst
Via dit formulier meld jij je aan voor de themabijeenkomst: Geldzorgen bespreekbaar maken in de huisartsenpraktijk. Deelname is kosteloos.
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.