Wil je als huisarts, POH of eerstelijns professional beter aansluiten bij wat er speelt in het leven van je patiënt? Gebruik dan de handleiding voor het brede gesprek. Deze handleiding helpt je om het brede gesprek te voeren: een gespreksvorm waarbij je samen met de patiënt kijkt naar meerdere leefdomeinen, met oog voor veerkracht en eigen regie. Een hulpmiddel voor wie persoonsgerichte zorg wil versterken in de praktijk, met als doel meer inzicht en eigen regie bij de patiënt.
Wat is het brede gesprek?
Het brede gesprek is een gespreksvorm waarin huisartsen en POH’s niet alleen de klachten en symptomen van een patiënt bespreken, maar ook oog hebben voor diens bredere leefomstandigheden. De focus verschuift van ‘Wat gaat er niet goed?’ naar ‘Wat kan er wél?’. Hierdoor komt er meer aandacht voor de eigen regie, veerkracht en zingeving van de patiënt. Samen met de zorgverlener bepaalt de patiënt welke vervolgstap passend is. Dat kan variëren van een doorverwijzing naar het sociaal domein, een vervolgafspraak in de praktijk, tot zelf aan de slag gaan met wat besproken is.
Praktische handleiding voor de eerste lijn
Om huisartsen, POH’s en andere eerstelijns professionals te helpen bij het voeren van het brede gesprek is een praktische handleiding ontwikkeld. Hierin staan handvatten, inclusief uitleg over drie veelgebruikte gespreksmodellen (Spinnenwebmodel, 4D-model en KOP-model), praktische tips én links naar instructievideo’s en scholing. Bekijk de handleiding hier.
Onderzoek naar gespreksmodellen – het brede gesprek
Voorafgaand aan de handleiding, is er een onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek naar het brede gesprek werd uitgevoerd door het Trimbos-instituut, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, PsyHAG, het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept, Zorgbelang Inclusief en ook met deelname van de stuurgroep van De Achterstandsfondsen. In het onderzoek zijn drie gespreksmodellen onder de loep genomen: het Spinnenwebmodel van Positieve Gezondheid, het 4D-model en het KOP-model. Uit de resultaten blijkt dat deze modellen huisartsen en POH’s houvast bieden om écht met patiënten in gesprek te gaan over wat er speelt en niet alleen over medische klachten.
Meer informatie?
Wil je meer weten over het onderzoek? Neem dan contact met ons op via info@achterstandsfondsen.nl of bekijk de website van het Trimbos.