Psychosociaal risicomanagement in de huisartsenpraktijk

Het bericht dat een cliënt van de Stadsbank gemiddeld een schuld heeft van 40.000 euro, was de aanleiding voor het ontwikkelen van deze interventie door een Twentse huisartsenpraktijk. In de dagelijkse praktijk bleken huisarts en POH GGZ zelden te vragen naar schulden, terwijl sociale problemen oorzaak kunnen zijn van lichamelijke en psychische klachten. Klachten die niet worden opgelost zolang de sociale problematiek niet wordt aangepakt.

Het doel van de interventie is het oplossen van sociale problemen, empowerment van de patiënt, gezondheidswinst en beheersing van zorgkosten. Hoe gaat dat in zijn werk?

Aan de hand van de zelf ontwikkelde screeningstool ‘Patient Social Risk Indicator’ worden de sociale risico’s van de patiënt op het gebied van onder andere arbeid, inkomen, ziekte en levensgebeurtenissen, in kaart gebracht. De huisarts screent tijdens het spreekuur patiënten die hiervoor in aanmerking komen: lage sociaal economische status, lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak en vermoeden van sociale problematiek. Deze patiënten worden uitgenodigd voor het sociaal service consult door de POH GGZ Welzijn. Samen met de patiënt wordt gekeken of er meer speelt dan de lichamelijke en psychische klachten. Door beter te screenen op sociale problematiek kunnen patiënten beter geholpen worden.

In totaal werden 54 patiënten geselecteerd, van wie er daadwerkelijk 40 zijn geholpen in 4 à 5 sessies van een uur. In deze gesprekken werd onder andere aandacht besteed aan de psychosociale hulpvraag van de patiënt, het contact met het sociaal domein en het structureren van zorg. De patiënten die hebben meegedaan zijn tevreden, vooral over de praktische aanpak. De verslaglegging vindt plaats in het HIS.

De interventie is in 2018 gestart en de afgelopen jaren in de eigen praktijk ingezet. Het wordt stap voor stap doorontwikkeld. Er zijn contacten met andere huisartsenpraktijken, de Twentse huisartsen coöperatie Thoon en de zorgverzekeraar voor implementatie in de regio. Voor een verslag en materiaal over de aanpak kunnen geïnteresseerden contact opnemen met fondscoördinator Mariëtte Vrielink via m.vrielink@huisartsenkringtwente.nl. De huisarts is beschikbaar voor een persoonlijke telefonische toelichting.

Dit project is gefinancierd door het Achterstandswijken Ontwikkelingsfonds Fonds Twente.

Projecten van de Achterstandsfondsen

Dit praktijkvoorbeeld is gedeeld tijdens de Goede Voorbeelden conferentie 2021. Bekijk alle projecten of meld je aan voor een van onze volgende bijeenkomsten.