Valpreventie: Minder vallen door meer bewegen

De gevolgen van een val zijn groot, zowel voor de ouderen zelf als voor de maatschappij. Per jaar belanden ruim 100.000 ouderen op de spoedeisende hulp door een valongeval, met hoge medische zorgkosten tot gevolg. Daarnaast is er ook het persoonlijk leed van de ouderen zelf die na een val vaak afhankelijk worden van anderen en geïsoleerd raken doordat zij er niet meer op uit kunnen.

Dit was de aanleiding voor het programma Minder vallen door meer bewegen dat WMO Radar in samenwerking met een huisartsenpraktijk en een fysiotherapeut met (financiële) ondersteuning van het FAW Rotterdam, gemeente Rotterdam en Zilveren Kruis heeft ontwikkeld. Het doel van de interventie is het verminderen van valrisico’s bij ouderen door hen structureel meer te laten bewegen. Een wijkgericht kernteam dat bestaat uit welzijn, de fysiotherapeut en de huisarts screent ouderen op een verhoogd valrisico en verwijzen door naar het beweegprogramma.

Het programma bestaat uit acht bijeenkomsten waarin een half uur wordt bewogen onder leiding van een fysiotherapeut (oefeningen voor spierversterking, balans en coördinatie). Het tweede half uur wordt besteed aan voorlichting over relevante thema’s door een professional uit de wijk, zoals voetverzorging, voeding en hulpmiddelen. Zo ontstaat een sterke integrale wijksamenwerking.

De deelnemers worden na afloop begeleid naar een laagdrempelig regulier beweegaanbod. Denk aan wandelgroepen (gratis), beweeguurtje door het Sportbedrijf (1 euro per keer) of studenten fysiotherapie die in het kader van hun studie beweegactiviteiten organiseren. Gemiddeld 50% van de deelnemers gaat na afloop van de cursus door met bewegen via het reguliere aanbod.

Meer weten:

Projecten van de Achterstandsfondsen

Dit praktijkvoorbeeld is gedeeld tijdens de Goede Voorbeelden conferentie 2021. Bekijk alle projecten of meld je aan voor een van onze volgende bijeenkomsten.