Victor staat voor:
Verantwoordelijk voor het integreren van zorg
Inventariseren van problemen / knelpunten
Contact houden
Taken verdelen
Overzicht houden / Ondernemen
Reflecteren / Evalueren
‘Victor’ wordt ingezet bij patiënten met een hoge complexiteit in zorg en ondersteuning. Waar het MDO niet voldoende oplevert en sprake is van veel versnipperde zorg en veel verschillende hulp- en zorgverleners wordt een Victor ingezet.
In het MDO wordt afgesproken wie de Victor is. De Victor is als regisseur verantwoordelijk voor het afstemmen van zorg, het verzamelen van informatie en het contact houden met alle betrokkenen. Er worden afspraken gemaakt met alle betrokkenen over de manier waarop wordt gecommuniceerd, bij voorkeur via bestaande kanalen zoals een Siilo-groepje of OZO Verbindzorg.
De Victor is geen casemanager. Waar een casemanager zich richt op een bepaald domein, bijvoorbeeld dementie, en in dienst is van een instelling, gaat de Victor over alle domeinen en hoeft bovendien geen zorgverlener te zijn. Ook de mantelzorger kan de Victor zijn. Het geeft zowel de patiënt als de hulp- en zorgverleners een beter overzicht, de zorg is minder versnipperd en het geeft een boost aan de samenwerking in de wijk.
Een Victor wordt niet vaak meer ingezet. Een MDO-scholing helpt om de kwaliteit en opbrengsten van het MDO te verbeteren, waardoor er minder Victors nodig zijn. Ook de start van Krachtige Basiszorg heeft een betere samenwerking opgeleverd.
Het Achterstandsfonds heeft de start van de Victor extra gefinancierd. Nu worden alleen nog de MDO’s door het fonds ondersteund. De andere Victor-taken gaan tussen de bedrijven door. Betere afstemming levert uiteindelijk tijdswinst op.
Meer weten:
- Bekijk de presentatie inclusief contactgegevens.
- Dit project is gefinancierd door Fonds Achterstandswijken Midden-Nederland.
Projecten van de Achterstandsfondsen
Dit praktijkvoorbeeld is gedeeld tijdens de Goede Voorbeelden conferentie 2021. Bekijk alle projecten of meld je aan voor een van onze volgende bijeenkomsten.