Goede voorbeelden 2024

Laden Evenementen

Goede voorbeelden 2024

Deze bijeenkomst vond plaats op 6 juni 2024.

Zij deelden hun kennis:

Praktische informatie

juni 6 | 17:00 18:00

Online

Juvoly, AI bij consultvoering door Maarten Timmers, huisarts en oprichter

Juvoly QuickConsult is een geavanceerde spraakherkenningsdienst, die het gesprek met de patiënt in de spreekkamer live omzet naar tekst en met behulp van generatieve AI de essentie samenvat voor het SOEP-verslag. De huisarts controleert, past waar nodig het verslag aan en slaat het op in het HIS. De huisarts heeft zo meer tijd om zich te focussen op de patiënt, in plaats van het scherm. Ook geeft Juvoly slimme verwijzingen naar externe bronnen, zoals de juiste pagina’s in de NHG-richtlijnen, het Farmacotherapeutisch Kompas of Thuisarts.nl, zodat de huisarts niet meer zelf hoeft te googelen tijdens het consult. Juvoly is speciaal ontwikkeld voor de eerstelijnszorg.

Juvoly is opgericht in juni 2023 door Thomas Klutiers (software engineer) en Maarten Timmer (huisarts), en wordt nog voortdurend in eigen beheer doorontwikkeld en uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Uit onderzoek blijkt dat het model niet alleen beter is dan wat er al bestaat, maar ook sneller en energiezuiniger. Juvoly heeft inmiddels 8 medewerkers en meer dan 400 enthousiaste gebruikers. In het voorjaar 2024 heeft Juvoly de prijs voor Beste Startup 2024 van Gulliver en de Nationale Zorginnovatieprijs 2024 gewonnen.

FAW Rotterdam is een van de financiers. De huisartsen van FAW Rotterdam kunnen gebruik maken van het aanbod van FAW Rotterdam van één jaarabonnement per praktijk.

Juvoly is voor veel huisartsen al een nuttig en dagelijks hulpmiddel, maar het kan nog beter. Er zijn nog veel wensen (en investeringen nodig), o.a.

  • Uitbreiding externe bronnen met de sociale kaart
  • Het verbeteren van de O-regel in het SOEP-verslag(en gestructureerde metingen, en doorlopend alle SOEP elementen blijven verbeteren)
  • Het klaarzetten van acties na het consult, bijvoorbeeld het invullen van het formulier voor labonderzoek of een vervolgafspraak bij de POH
  • Vertalen vanuit een andere taal
  • Voor iedere zorgverlener in de huisartsenpraktijk beschikbaar maken (huisarts, doktersassistent, POH)

Jullie stelden de volgende vragen:

Werkt het Quick Consult met alle HIS’en?

Nu nog copy/paste met de meeste. De eerste koppeling voor Bricks Huisarts, Sanday Platform, en Medikit is live. Pharma Partners bijna, andere HIS’en volgen. Door middel van het microfoon-icoon op het scherm start je het Quick Consult.

Hoe traint Juvoly het AI-model?

Dat gebeurt op verschillende manieren. Er wordt gebruik gemaakt van medisch studenten die fictieve consulten opnemen en transcriberen, van publiek beschikbare databronnen en de feedback knop in het Quick Consult, waarmee gebruikers direct feedback over onjuistheden kunnen geven, die rechtstreeks bij het ontwikkelteam terecht komt. Ook wordt het model in samenwerking met taalscholen getraind op het Nederlands van mensen voor wie Nederlands niet hun moedertaal is en op mensen met een spraakstoornis.

Hoe staat het met de veiligheid?

De gesprekken worden niet opgenomen en niet bewaard. De software draait zo veel mogelijk op Nederlandse apparatuur in Nederland, maar blijft altijd binnen de EER (Europa). Juvoly werkt het liefst zo veel mogelijk onafhankelijk van de internationale big tech partijen.

De inzet van interculturele praktijkondersteuners door S. Khalaf

Ingebracht door Achterstandsfonds Limburg

Van de totale Limburgse bevolking heeft 22,1% een migratieachtergrond. Iets meer dan de helft hiervan heeft een niet-westerse migratieachtergrond. In oostelijk Zuid-Limburg (OZL) vormen de gemeenten Vaals, Kerkrade en Heerlen daarin de top 3. De grootste groep is Arabisch sprekend, waardoor er knelpunten ontstaan in de huisartsenpraktijk:

  • Communicatie is lastig, het is voor patiënten moeilijk om hun emoties, klachten, behoeften en verwachtingen over te brengen in een andere taal.
  • Bij (een deel van) deze groep ontbreekt kennis van de Nederlandse gezondheidszorg, van ziektes en de manier van omgaan daarmee.
  • Bij de zorgverleners ontbreekt kennis van de cultuur en religie waardoor er in de communicatie, zorgverlening en het vinden van passende zorg zaken misgaan.

Om deze problematiek het hoofd te bieden, wordt de interculturele POH ingezet die met de patiënt in zijn eigen taal kan communiceren en kennis heeft van de culturele aspecten. Dit leidt tot een gevoel van veiligheid en vertrouwen bij de patiënt die belangrijk zijn om interventies te laten slagen. De zorgverlener heeft meer informatie over de zorgvraag van de patiënt en de patiënt voelt zich begrepen, wat samen resulteert in een grotere kans op passende zorg.

Naast consultaties en kortdurende interventies houdt de interculturele POH zich ook bezig met scholing aan de medewerkers van de huisartsenpraktijk en van het sociaal domein over de afkomst, culturele aspecten die van invloed kunnen zijn op de zorg, de invloed van het sociale netwerk en de angsten en zorgen van de doelgroep.

Uit de evaluatie van dit project blijkt dat 95% van de huisartsenpraktijken in de regio OZL bekend is met de mogelijkheden voor de inzet van de interculturele POH. Het percentage huisartsenpraktijken dat aangeeft passende zorg aan de doelgroep te kunnen bieden is toegenomen. De inzet van de interculturele POH wordt structureel gefinancierd door zorgverzekeraar CZ.

Wat zijn de uitdagingen?

  • Er is veel vraag naar interculturele POH-GGZ, maar er is weinig aanbod.
  • Er is ook weinig aanbod in de gespecialiseerde GGZ die Arabisch spreekt en intercultureel werkt, als de kortdurende interventies van de POH niet voldoende zijn en meer nodig is.
  • Er is een kleine groep die niet geholpen wil worden vanwege politieke issues in het heden of verleden. Bijvoorbeeld de patiënt van Armeense afkomst die niet geholpen wil worden door een zorgverlener met Turkse achtergrond vanwege de Armeense genocide aan het begin van de vorige eeuw. Zo zijn er meer voorbeelden. Het is belangrijk zich daarvan bewust te zijn.

Is er een speciale opleiding voor de interculturele POH?

Nee, die is er niet. De interculturele POH’s hebben zelf een migratieachtergrond en worden daarom betrokken. Als het nodig is, worden ook andere deskundigen betrokken, bijv. via de moskee.

Meer over interculturele praktijkondersteuners: