Lean in de huisartsenpraktijk deel 2: Lean werkplekmanagement

De spreek- en behandelkamers, overige werkplekken en de bijbehorende opslagruimtes zijn dusdanig ingericht en georganiseerd dat ze teamgericht en procesmatig werken volledig ondersteunen.

Doel

De spreek- en behandelkamers, overige werkplekken en de bijbehorende opslagruimtes zijn dusdanig ingericht en georganiseerd dat ze teamgericht en procesmatig werken volledig ondersteunen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de invoering van het 5S-model:

  • Het maken van onderscheid tussen wat noodzakelijk en wat overbodig is. Het onnodige verdwijnt van de werkplek.
  • De werkplek zodanig organiseren dat iedereen alles snel en gemakkelijk kan vinden: een geschikte plaats voor alles en alles op zijn geschikte plek.
  • Het reinigen van alle voorwerpen, muren en vloeren. Maar ook elimineren van oorzaken van storingen en incidenten, vervuilingsbronnen uitschakelen en schoonmaakmethodes vastleggen.
  • Geeft duurzaamheid aan de vorige drie stappen. Door gestandaardiseerde procedures zijn de risico’s tot een minimum beperkt.
  • Het borgen van de andere vier pijlers, de zorg voor behoud en continuïteit, het altijd volgen van de gestandaardiseerde procedures.

Methode

Dit traject bestaat uit twee afzonderlijke cursussen die niet los van elkaar gevolgd kunnen worden. De huisartsenpraktijk volgt dus eerst Deel 1: Lean procesanalyse en daarna Deel II: Lean werkplekmanagement. Beide trajecten worden aangeboden door de LHV Academie. Uiteraard bent u vrij om voor een andere aanbieder te kiezen.

Kosten

Een driedaagse cursus op locatie bedraagt ca. +/- € 3.800 inclusief btw voor LHV-leden en ca. € 4.300 voor niet-leden.

Duur traject

Het betreft een driedaagse cursus waarbij het werk op dag één en twee gewoon doorgang kan vinden en er per persoon slechts 1,5 uur inzet gevraagd wordt. Dag drie wordt de praktijk gesloten om alle plannen uit te voeren. De doorlooptijd bedraagt drie maanden.

Meer informatie

Het Achterstandsfonds Limburg biedt een aantal keuzeprojecten aan, waaronder dit project. Het Asf Limburg voert het project zelf niet uit, maar geeft de aanvrager van dit keuzeproject een aantal tips mee. Het staat de aanvrager vrij om zelf de aanbieder te kiezen. Ga voor meer informatie naar de website van Asf Limburg.

Tags

Nascholing

Over het project

Nascholing
18 februari 2023
Actief
31-08-2023

Over het fonds

Achterstandsfonds Limburg
Logo