Laaggeletterden

Het AOF biedt zowel trainingen voor het herkennen van laaggeletterden aan als de praktijkcheck om de praktijk voor laaggeletterden toegankelijker te maken.

Leer laaggeletterden herkennen en doe mee aan de training

In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Laaggeletterden hebben moeite met het begrijpen en lezen van informatie of het opvolgen van instructies. Dit kan gevolgen hebben voor het juiste medicijngebruik of de therapietrouw. Lees hier alles over wat u kunt doen in uw praktijk.

Trainingen worden door het AOF aangeboden in multidisciplinair verband, waarbij de nadruk ligt op kennis en herkennen van laaggeletterden. Daarnaast biedt het AOF trainingen voor FTO’s waarin de huisartsen en apothekers samen afspraken maken om de therapietrouw van laaggeletterde patiënten te verbeteren.

E-mail voor meer informatie

Praktijkcheck laaggeletterdheid

Er zijn twee manieren beschikbaar om de praktijkcheck in te vullen:

  1. Een praktijkcheck waarin de gehele praktijk wordt doorlopen, met aandacht voor de telefoon, website, bewegwijzering, inrichting en organisatie.
  2. Een praktijkcheck met focus op digitale toegankelijkheid, waarin specifiek de aandacht gaat naar de toegankelijkheid van de website, het bekijken van een (test) patiëntdossier en andere eHealth toepassingen zoals beeldbellen. Deze variant is ook geheel op afstand (digitaal) beschikbaar.

Tijdens de praktijkcheck wordt de praktijk bezocht met een taalambassadeur. De duur is circa 2 uur, waarbij het noodzakelijk is dat er een praktijkmedewerker meedoet. Praktijken krijgen een uitgebreid evaluatieverslag met suggesties en adviezen voor aanpassingen. Hiermee kan de praktijk zelf aan de slag om bijvoorbeeld een verbeterplan op te stellen en de aanpassingen ook daadwerkelijk door te voeren. Na enkele maanden zal een telefonische eindevaluatie plaatsvinden.  

E-mail voor meer informatie

Gratis e-learning

Pharos biedt gratis een geaccrediteerde e-learning ‘Effectieve communicatie in de Zorg’ aan. Deze is door iedereen te volgen. Ter voorbereiding op een praktijkcheck is het volgen van deze e-learning aan te raden! 

Wat kun je nog meer doen?

Op de website van het AOF vindt u handige tools. 

Over het project

Communicatie en voorlichting
1 september 2022
Actief
11-09-2023

Over het fonds

AOF Amsterdam en Almere
Logo