Van equality naar equity
Ondanks diverse overheidsprogramma’s zijn gezondheidsverschillen de afgelopen jaren niet afgenomen. Te weinig wordt in onderzoek en beleid het perspectief meegenomen van de burgers om wie dit gaat. Ook wordt uitgegaan van het principe van gelijkheid (equality), het one-size-fits-all principe, wat ongelijke kansen versterkt. Equity gaat over gelijkwaardigheid. Dat betekent dat je voor gelijke kansen, ongelijk moet investeren. Lees meer: Equity vs. Equality: What’s the Difference?
Tweedeling, gezondheidsverschillen en ongelijke toegankelijkheid zijn urgente onderwerpen. Wij willen dit stoppen. Hiervoor is integrale, meer proactieve zorg en ondersteuning voor mensen met complexe problemen noodzakelijk. We weten dat mensen verschillen in de mate en mogelijkheden bij het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Des te beperkter deze mate is, des te groter is de noodzaak voor een sterke basisinfrastructuur in de wijk, waarbinnen mensen zelfredzaam kunnen zijn. Wij vinden daarom dat deze groep veel sterker uitgangspunt dient te zijn voor toekomstig beleid.
Wat wij doen en hoe we kunnen helpen
Inclusief onderzoek is een voorwaarde voor inclusief beleid. We agenderen continue dat inclusief onderzoek het uitgangspunt is. We werken samen met verschillende organisaties om het perspectief van ervaringsdeskundigen met bijvoorbeeld laaggeletterdheid in het ontwikkelingen en evalueren van door Achterstandsfondsen ondersteunde initiatieven mee te nemen. We houden een lijst bij met organisaties die kunnen helpen met inclusief onderzoek. Neem contact met ons op als je de meest actuele lijst wilt ontvangen.
Sociaaleconomische gezondheidsverschillen
Meer weten over sociaal economische gezondheidsverschillen? Lees:
- Passende zorg is inclusieve zorg (rapport van Raad Volksgezondheid & Samenleving, oktober 2022)
- Sociaaleconomische gezondheidsverschillen: Radicale koerswijziging vereist (Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen, Volume 100, 2022)
- Gezondheidsverschillen voorbij – complexe ongelijkheid is een zaak van ons allemaal (De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, 2020)
Meer weten
Wil je meer weten over onze landelijke aanpak? Neem gerust contact met ons op.
Bekijk ook onze andere speerpunten:
- Huisarts en het sociaal domein
- Afschaffen eigen risico
- Beperkte gezondheidsvaardigheden
- Taal en cultuur in de zorg
- Inclusief onderzoek en beleid
Of bekijk de projecten uit de regio.